Udgivet i Alle artikler

Når tanden knækker på ferien - 3 gode råd til hvad man skal gøre når uheldet er ude

Af Gardasøen.dk

Du er endelig kommet på din længe ventede ferie. Måske er turen gået til Italien, der med sine mange turistattraktioner og skønne natur, får alle til at strømme til i sommerperioden. Ferien skal byde på afslapning, kvalitetstid med familien og en masse uforglemmelige oplevelser. Italien har jo alt hvad hjertet begærer og er derfor også en meget populær rejsedestination for det fleste danskere.

Det dejlige varme klima, de smukke sandstrande og de utallige kulturelle oplevelser. Særligt Gardasøen er en populær rejsedestination i Italien, netop fordi der her findes en særlig kombination af smuk natur og spændende historiske turistattraktioner. Gardasøen er den perfekte rejsedestination både for den enlige eventyrer, såvel som børnefamilien, eller den romantiske parrejse.

Men i al ferielykken og familiehyggen er det vigtigt stadig at huske at passe på sig selv og hinanden. En glat sten eller en skrå bakke kan få benene væk under de fleste, og pludselig lægger du der. Med en knækket tand, midt i ferieidyllen. Så hvad gør man egentlig, hvis du eller en i din familie skulle være så uheldig at knække tanden på ferien? Skal man bare ignorere det og håbe på det bedste, eller er det bedst at gøre noget med det samme?

1. Undersøg og vurder skaden

Det første du skal gøre er at undersøge skaden. Det gør du ved enten selv at kigge i et spejl, eller få en ven eller et familiemedlem til at tjekke for dig. Undersøg hvor meget af tanden der er knækket af. Som hovedregel bør man altid opsøge tandlæge akut, hvis man knækker sin tand, for at undgå forværring af skaden. Men hvis du efter et godt kig, kan se er der kun er røget en flig af tanden og du ikke oplever nogle smerter, kan du alt efter feriens længde, blot booke en tandlægetid når du kommer hjem.

Hvis du stadig har mere end en uges tid tilbage af din ferie, bør du overveje at finde en løsning med det samme. Hvis din ferie derimod, alligevel er ved at være slut indenfor et par dage og der kun er tale om en lille flig, kan du godt vente til du kommer hjem igen. Så nyd det sidste af din ferie og vær løbende opmærksom på om der opstår smerter.

2. Tjek op på din rejseforsikring

Det er altid vigtigt at huske en rejseforsikring, netop i tilfælde af akut opstået sygdom eller knækkede tænder. Det kan spare dig for en stor regning imens du er på ferie, hvis uheldet skulle være ude. Hvis en større del af tanden er knækket eller du oplever smerter, skal du have akut tandlægepleje. Det beskytter dig mod varige tandskader, som kan være både dyre og meget ubehagelige. Det kan altså godt betale sig at tage til tandlægen imens du er i udlandet, både økonomisk og helbredsmæssigt.

Særligt hvis du oplever voldsomme smerter. Hvis dette er tilfældet skal du kontakte din rejseforsikring og følge deres anbefalinger. De kan hjælpe dig videre i processen, så du kan få akut hjælp til din knækkede tand. Med en rejseforsikring kan du spare en stor del af regningen - penge som du passende kan bruge på lækker lokal mad og drinks, som du ellers ikke ville kunne nyde, med smerter i tanden.

3. Hvis du ikke har en rejseforsikring

Har du ikke en rejseforsikring, bør du forberede dig på at det hurtigt kan blive dyrt. Så er du nemlig nødsaget til at kontakte en lokal tandlæge og betale det fulde gebyr. En god ide vil være at undersøge de lokale tandplejere i området på internettet først, og kigge på tidligere patienters oplevelser og erfaringer med den givne tandlæge. På den måde sikrer du dig en god og tryg oplevelse, særligt hvis du er lidt utryg ved at skulle til tandlæge i udlandet.

Ved et hurtigt kig på internettet først, kan du således også se priserne de enkelte steder, så du kan vurdere hvad du har råd til. Selvom det måske virker fristende blot at glemme den regning og det problem til du kommer hjem, kan det være en meget dårlig ide. Hvis du vurderer skaden til at være alvorlig, og du oplever voldsomme smerter, skal du have det ordnet med det samme. Det er både billigere og sikrer dig at du stadig kan nyde den resterende del af ferien, uden konstante smerter og irritationer.

Hvad gør du hvis dit barn knækker tanden?

Hvis du er på familieferie med børnene, er det naturligvis vigtigt at være opmærksom hvis de kommer til skade. Hvis dit barn knækker tanden på ferie, er der flere ting du bør overveje. Først og fremmest alderen på dit barn. Hvis der er tale om et lille barn med mælketænder, er der ikke stor grund til bekymring.

Du skal dog selvfølgelig stadig holde øje med om de oplever smerter eller anden ubehag. Hvis dit barn derimod er lidt større og har knækket sin tand på ferien, bør du som forældre vurderer omfanget af skaden. Hvis der igen kun er tale om en lille flig, og ferien alligevel næsten er slut, kan i godt gemme tandlægebesøget til i kommer hjem.

Men som udgangspunkt er det altid en god ide, at kontakte barnets børnetandlæge gennem telefonen, eller i tilfælde af sommerferie, kontakte akuttandlægen. Hvis barnet derimod har knækket en større del af tanden af, eller oplever voldsomme smerter, bør i omgående gå til en tandlæge i området. Rejseforsikringen dækker, som udgangspunkt, alle hjemmeboende børn, så kontakt forsikringen for at høre hvad i skal gøre. Igen er det altid en fordel at huske rejseforsikringen når du tager på ferie. Den kan spare dig rigtig mange penge og ærgrelse i det lange løb.

Vær opmærksom på dine omgivelser og vær forsigtig

Det bedste råd til knækkede tænder på badeferier, er forebyggende. Der er ikke noget mere ærgerligt end at få ødelagt en eller dejlig og lækker ferie, på grund af en knækket tand eller anden akut opstået sygdom. Meget sygdom kan være svært at beskytte sig imod, særligt på ferie. Men ved at tage sine forholdregler, kan man undgå skader, solstik og andre uheldige ting der kan opstå på en ellers hyggelig ferie.

Så vær opmærksom på dine omgivelser, særligt når du bevæger dig rundt i naturskønne områder. I et vildt terræn kan der nemt gemme sig bump på vejen som man ikke lige lægger mærke til. Så gå forsigtigt og med omtanke. Husk at mind dine rejsemakkere om det samme, særligt hvis du har små børn med på tur. På den måde undgår i alle, både de alvorlige og mindre alvorlige skader og kan nyde jeres ferie og uforglemmelige oplevelser i ro og mag.